Beeldenroute Scheveningen

 

Graag deel ik met u het voorstel dat Studio 26 afgelopen jaar ontwikkelde voor het realiseren van een beeldenroute in Scheveningen, die onze mooie badplaats middels kunst op de kaart kan zetten voor een internationaal publiek.

Deze beeldenroute zou van start gaan bij het Kurhaus en bezoekers leiden langs de reeds aanwezige beelden van museum Beelden aan Zee, over de boulevard naar de hierop uitkomende oude Scheveningse winkelstraat, de Keizerstraat, waar de route wordt vervolgd met een serie kleinere beelden.

 

'Beelden aan Zee' : we hebben al een prachtig museum met deze naam dat jaarlijks zo’n 75.000 bezoekers trekt.

Deze kunstzinnige omgeving zou uitgebouwd kunnen worden tot een beelden boulevard met een internationale uitstraling: een promenade met monumentale beelden naar het voorbeeld van kuststeden als Nice en Oostende !

Het uitgangspunt is om te kiezen voor toegankelijke beelden die een interactie aangaan met het publiek. Beelden waar je op kunt zitten en waar kinderen doorheen kunnen klimmen. Beelden met open ruimtes die een mooie doorkijk geven op de zee.

Links:

Sabine Géraudie,‘La Chaise bleue’, Nice, Promenade des Anglais, 2014

Rechts:

‘Seascape’ op de kop van de Keizerstraat, foto-schets, Kiek Bangert, 2018

Realisering en financiering

Studio 26 werkt aan een breed draagvlak om de beeldenroute te kunnen realiseren en zocht reeds contact met de gemeente, met medewerkers van het project Kust Gezond, het museum Beelden aan Zee, de winkeliersvereniging van de Keizerstraat en omwonenden. 

Om de financiering mogelijk te maken werd onlangs ‘Stichting Scheveningen Kunstdorp’ opgericht, zodat het gemakkelijker is om subsidies aan te vragen bij bedrijven, kunstfondsen en particuliere kunstliefhebbers. Namen van sponsoren zullen worden vermeld bij de beelden. 

De kosten voor de gemeente kunnen hierdoor worden beperkt. Ook ambassades zullen worden benaderd voor het ‘adopteren’ van een beeld gemaakt door een kunstenaar uit het betreffende land.

Steunt u het plan voor deze beeldenroute? Laat uw stem horen! Mail uw naam naar kiekbangert@gmail.com onder vermelding van: Stem voor een beeldenroute in Scheveningen en vermeld uw naam. Bij voorbaat dank!

Publiekstrekker

Dat beelden een publiekstrekker zijn in Nederland bewijzen de beeldententoonstelling aan het Lange Voorhout, die tot 2017 twintig jaar lang elke zomer plaatsvond en een internationaal publiek naar Den Haag trok.

En natuurlijk het Museum Beelden aan Zee, dat in 2017  75.000 bezoekers kende.

Een team van deskundigen zal worden samengesteld om de kwaliteit van de beelden op de route te waarborgen en toe te zien op de verbinding van elk beeld met z'n omgeving.

Voor meer informatie: mail kiekbangert@gmail.com

Foto's onder:   Reeds aanwezige beelden op de Scheveningse boulevard en voorbeelden van monumentale beelden op boulevards in andere kuststeden

 

Boulevards en promenades met beelden in andere kuststeden

o.a. Nice/Frankrijk ; Sydney/Australië ; Oostende/België ; Puerto Vallarta/Mexico

Scheveningse courant, febr. 2018

Lezing en boek presentatie in galerie Studio 26 aan de Keizerstraat

 

Op zondag 11 februari vindt in de onlangs geopende galerie Studio 26 aan de Keizerstraat te Scheveningen een lezing/boek presentatie plaats van de jonge kunstenares Vibeke Mascini. De in 1989 op de Wassenaarse straat geboren kunstenares Vibeke zal vertellen over haar onlangs gepubliceerde boek Cloud Inverse: een reis die begon in het Teylersmuseum in Haarlem, waar zij het topje van de Mont Blanc aantrof. Dit magische stukje steen werd in 1787 meegenomen door Horace-Bénédict de Saussure, toen hij als eerste de top van de Mont Blanc bereikte. Mascini kopieerde deze stenen top in speksteen en trainde maandenlang om de kopie terug te brengen naar de top van de Mont Blanc.

In de NRC van 19 dec 2017 kreeg het boek een goede recensie (zoek op google: Vibeke Mascini NRC)

Gesigneerde genummerde exemplaren van de kunstenaarsuitgave zijn te koop na afloop van de lezing.

Expositie jan., febr. 2018 in Studio 26

Reina Ramakers          : marmeren beelden

Henk van Dam             : schilderijen

Kiek en Frits Bangert  : beelden in brons en keramiek

klik op onderstaande foto voor diashow op Facebook

Nieuwe expositie bij Studio 26: een ode aan de vrouw

 

Op donderdag 25 januari start de nieuwe expositie bij de pas geopende galerie aan de Keizerstraat, Studio 26.  ‘De vrouw’ is dit keer het thema.

De uit Noord Holland afkomstige beeldhouwster Reina Ramakers toont witte marmeren vrouwen, die zij grotendeels hakte op het Griekse eiland Naxos. “Het zuivere marmer uit Naxos is beroemd: de oude Grieken haalden hier al hun marmer”.

Schilder Henk van Dam, eveneens uit Noord Holland, vult de muren van Studio 26 met zijn vlotte, knap geschilderde vrouwen op papier. Zijn fraaie modelschetsen zijn reeds deze week in de voorverkoop via de Facebook pagina van Studio 26, voor een speciale prijs  (zie Facebook: Studio 26, Scheveningen)

De expositie is te bezichtigen van 25 jan. t/m  3 mrt. op dond., vr. en zat. ,11.00-17.00 uur en op afspraak.  Galerie & atelier Studio 26, Keizerstr. 26

Portret Dalai Lama ingewijd


Enkele jaren geleden begon ik aan een portret van Tenzin Gyatso, de veertiende Dalai Lama. In 2011 werd het portret gegoten in brons en kwam met bramen of bronzen gietranden uit de greffelmal. Het leken wel grenzen die dwars over het hoofd van de Dalai Lama liepen. En ondanks die verstorende begrenzingen bleef de uitdrukking van het portret die van innerlijke rust. Ik heb het zo gelaten.

Expositie "Klankkleuren van Passie", Grote Kerk, Naarden, 2013​

Interpretaties in woord en beeld van de Matthäus Passion

 

Mijn passie is de Matthäus Passion van Bach! Al vele jaren...

In de zomer van 2013 kreeg ik de kans een lang gekoesterde droom te realiseren. Ik organiseerde een expositie van kunst die is geïnspireerd op de Matthäus Passion: dé kerk waar de passie muziek van Bach jaarlijks op meesterlijke wijze wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging.

Ik nodigde drie kunstenaars uit om amen met mij deze muziek te ‘verbeelden’. Er vanuit gaande dat muziek ook een klankkleur heeft, die- zoals de vroege modernist en schilder Wassily Kandinsky in 1910 reeds schrijft- zich laat vertalen naar vorm, lijn en kleur.

 

Mijn bijdrage bestond uit drie delen.

Allereerst een serie foto’s die ik in 2010 heb gemaakt op de Kruisweg in het oude Jeruzalem. De foto’s tonen details van de muren en deuren langs de weg waar het passie-verhaal dat wordt bezongen in de Matthäus Passion eens plaats vond.

Vanaf 1996 schreef ik een aantal gedichten op verschillende aria’s van de Matthäus Passion. Ook deze werden opgenomen in de expositie.

Verder exposeerde ik  een serie 'klankdoeken', waarin ik de muziek van Bach op een abstracte manier heb vormgegeven. 

Tijdens de expositie schilderde ik een zesluik van abstracte doeken die symbool staan voor de verschillende staties van de kruisweg

(zie foto links)

© 2017 Kiek Bangert, Den Haag,  the Netherlands [+31614688844]

  • Studio 26 Keizerstraat
  • s-facebook