Kiek Bangert | Studio 26 ​|


In galerie Studio 26 te Scheveningen vindt momenteel een bijzondere tentoonstelling plaats.
Kunstenaar Masha de Roo, een multidisciplinaire kunstenaar die haar creatieve carrière in de haven van Rotterdam begon aan de Willem de Kooning Academie en al geruime tijd in Scheveningen woont, presenteert een adembenemende serie schilderijen.
Haar werken bieden een moderne interpretatie van de vissersvrouw en haar diepe verbondenheid met de zee. Elk kunstwerk belicht een ander aspect van deze symbolische figuur en vormt zo een betekenisvol drieluik.
Het eerste schilderij, ‘Vrouw met Vis', toont de vissersvrouw als een krachtige hoedster van haar omgeving. Haar zorgzaamheid voor de natuur en de harmonieuze band met de zee staan hierbij centraal.
Het tweede schilderij, 'Vrouw met Anker’, portretteert haar als een sterke vrouw die haar diepe verbondenheid met de aarde symboliseert.
Het derde schilderij,‘De Nettenboeter’, belicht de vaardigheden, geduld en rol van de vissersvrouw in het behoudvan tradities en ambachten. Het bijna meditatieve repareren van visnetten, het geduld, eenambacht dat door de generaties heen is doorgegeven en deel uitmaakt van de rijkemaritieme geschiedenis.In deze tentoonstelling worden drie intrigerende portretten van vrouwen van de zee onthuld,die lijken te bestaan op het snijvlak van twee werelden: het rijk van de zee en het rijk van hetland. Masha de Roo heeft zich laten inspireren door de eindeloze chaos en diepe symboliekvan de zee en weeft met haar creaties een complexe compositie van kleuren en vormen alseen indrukwekkende ode aan de zee, haar bewoners en de mensen wier levens afhankelijkzijn van haar grillen. Haar kunstwerk draagt de pijn van verdwijnende vissersdorpjes, die tenprooi vallen aan vastgoedontwikkeling en industriële kapitalisatie. Het verlies van dezedorpen betekent niet alleen het verdwijnen van tradities en folklore, maar ook het verlies vaneen diepgewortelde spirituele band met de zee. De drie vrouwen in de portretten van Mashade Roo zijn de overlevenden van een vergeten tijdperk, waarin de zee werd vereerd engerespecteerd. Hun blik lijkt beschuldigend op de kijker gericht, terwijl ze tegelijkertijd eenbrug slaan tussen het oude en het nieuwe, wat een fascinerende juxtapositie creëert. Zenodigen ons uit om dichterbij te komen en een glimp op te vangen van de bitterzoetedroefheid die schuilt in onze moderne toekomst, waarin de intrinsieke schoonheid van denatuur niet langer wordt erkend en mythen en magie lijken te zijn verdwenen.De tentoonstelling in Studio 26 biedt niet alleen een indrukwekkende reeks schilderijen,maar ook prachtige beeldhouwwerken die de krachtige en sterke vrouw centraal stellen, metbijzondere aandacht voor haar verbondenheid met de zee. Kiek Bangert, de getalenteerdegalerist, staat bekend om haar eigen creaties en beeldhouwwerken, waaronder heticonische beeld van de fietsende surfer. Daarnaast zet zij zich in voorsociaal-maatschappelijke doelen, zoals het prepareren van camouflagenetten voorOekraïne.De combinatie van Masha's betoverde schilderijen en Kiek’s inspirerende beelden zorgt vooreen harmonieuze en meeslepende ervaring. De kunstwerken vullen elkaar prachtig aan.



Najaarsexpositie in galerie Studio 26
In de galerie is tot december de najaarsexpositie te bezichtigen. De uit Gouda afkomstige schilder Ruben van Veen exposeert er schilderijen op strokarton in een figuratief intuïtieve stijl.
Het leidend thema in zijn werk is de mens en de complexe verhouding van mensen tot elkaar. Zijn werk gaat over verlangens en angsten en geeft de dunne scheidslijn aan tussen verleiden en afstoten, harmonie en conflict, tederheid en gevecht.
Ook de in de Keizerstraat woonachtige schilder Dirk Roosenburg toont na vele jaren zijn werk. De kleurrijke en intense doeken van zijn hand geven een gezicht aan zijn strijd tegen de alcoholverslaving, maar stralen ook een enorme levenskracht uit.
​
U bent van harte welkom!


Zomerexpositie 2020
​
Van 23 juli t/m 22 augustus heeft Studio 26 het genoegen werken van de Belgische schilder Ivan Ruys: een serie doeken op formaat met zomerse taferelen die verbonden zijn met de zee.
De schilder heeft een eigen, pasteuze
techniek ontwikkeld, waarmee hij de licht overgoten sfeer op het strand op een bijna tastbare manier weet te vangen.
De figuren lijken op te lossen in het licht en de ruimte waarvan zij deel uitmaken.
Ruys volgde de kunstacademie in
Brasschaat en zijn werk is voor het eerst in Nederland te bezichtigen.
​
U bent van harte uitgenodigd om de taferelen van het strand met dromerige figuren, rijen paalhoofden, zeilschepen dobberend voor de kust te komen bekijken in de galerie, op openingstijden of op afspraak.


WESSEL HUISMAN (Breda, 1954) studeerde in 1981 cum laude af aan de Radboud Universiteit Nijmegen - afdeling Economische en Sociale Geschiedenis. In 1984 sloot hij zijn studie aan de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving Arnhem met uitstekende resultaten af. Nog datzelfde jaar kreeg hij aan dat instituut een aanstelling als adjunct directeur; een functie die hij vervulde tot 2006. Sindsdien is hij fulltime als kunstenaar werkzaam.
Internationale erkenning
Naast talloze exposities in Nederland is Wessel Huisman sinds 1990 in toenemende mate succesvol in Europa en daarbuiten. Zo wordt hij in Italië vertegenwoordigd door Linea Spazio Arte Contemporanea gevestigd in Florence. Vanaf 2007 rijst zijn ster ook in Azië met exposities o.a. in Japan, Zuid-Korea, Vietnam, China, Hong Kong en Amerika. Vaak koppelt hij aan die presentaties lezingen en masterclasses op kunstuniversiteiten en in musea, zoals in 2008 in Saigon en Hanoi/Vietnam, in 2012 en 2013 in Shanghai/China. In Shanghai wordt hij vertegenwoordigd door Moyi Art Gallery. Ondersteund door het consulaat-generaal der Nederlanden was hij van juni - september 2016 artist in residence in Shanghai, gevolgd door een museale tentoonstelling in Bund 22 Gallery.
​
Prijzen en nominaties
Al verscheidene jaren behoort Wessel Huisman tot de 100 meest gewaardeerde kunstenaars in Nederland. In 2013 eindigde hij in de halve finale, in 2012 had hij zelfs een finaleplaats bij de laatste acht. Dit jaar eindigde hij op de twaalfde plaats.
In 2004 ontving hij van de gemeente Doetinchem de Victoriaprijs voor zijn masterplan voor kunsttoepassing in de publieke ruimte.
In 2014 won hij de Premio Telethon voor zijn bijdrage aan de tentoonstelling ‘Small Wonders’
in galerie Linea, Florence. Tijdens de Biënnales in diezelfde stad heeft hij verschillende prijzen in de wacht gesleept. In oktober 2015 werd zijn inzending beloond met een zilveren Lorenzo Il Magnifico, in 2019 met een bronzen prijs van de stad Florence.
​

Zeegezichten en –gedichten bij galerie Studio 26
In galerie Studio 26 zal tijdens de kunst- en cultuurdag op zaterdag 7 september de nieuwe expositie “Dichter bij het beeld” van start gegaan. Het werk van de Scheveningse kunstenares Cassandra van Veen staat hierbij centraal met het project ‘Elke dag in Zee’. Dagelijks ontstond na een duik in zee een aquarel waarvan de titel zich ontwikkelde tot een gedicht met elf woorden: een Elfje. Van een selectie aquarellen zijn kunstblokken gedrukt, waarvan bezoekers een favoriet mogen afscheuren.
Ook beeldhouwwerk van de Israëlische beeldhouwer Benzi Mazliah en bronzen van bekende beeldhouwers als Nic Jonk en Theresia van der Pant worden geëxposeerd.
In de galerie kunt u tevens kennis nemen van de ontwikkelingen van het project “Art Sea District” georganiseerd door galerie eigenares Kiek Bangert. Het betreft een aan de gemeente gepresenteerd plan voor een internationale, toegankelijke beelden, welke de boulevard en Keizerstraat verbindt en deze om het jaar zal transformeren tot een dynamisch en kleurrijk kunstkwartier met werk van jonge internationale kunstenaars.
Een team van kunsthistorici en managers is druk bezig met de uitwerking van dit initiatief en ook cabaretier Paul van Vliet zet zich in om door dit project Scheveningen de allure te geven die het verdient, waardoor de Keizerstraat verder tot bloei kan komen, ook buiten het hoogseizoen.
Tijdens de vernissage zijn er diverse optredens
waarbij poëzie, beeld en muziek elkaar ontmoeten. Violist René Haakman improviseert bij de voorgedragen gedichten, die vooral de zee tot onderwerp hebben.
Bij de terrassen vlak voor de galerie zal een trio van musici de Keizerstraat omtoveren in een Italiaans tafereel. Tenor Hendrik Vonk en sopraan Emmy van Diesen zingen meeslepende Italiaanse operaliederen, begeleid op piano door Paul de Boer. U bent van harte welkom !
​

Expositie, mei en juni 2019
​
Stella Burggraaf Olieverf schilderijen
In 2003 studeerde ik af aan de Ruudt Wackers Academie in Amsterdam, richting tekenen en schilderen. Aanvankelijk werkte ik veel op locatie. Vaak in het Wormer- en Jisperveld en de Starnmeerpolder. Tegenwoordig ben ik dagelijks te vinden in mijn atelier in Westknollendam.
Ik maak sfeerlandschappen, die geïnspireerd zijn op het polderlandschap en de Hollandse kust. Mijn schilderijen zijn geen registratie van de werkelijkheid, maar geven een impressie. Niet-bestaande landschappen, die je in Nederland overal kunt tegenkomen. Uitgangspunt daarbij is de horizon, waaromheen ik mijn eigen beeld creëer; ruimtelijk en simpel. Zoekend naar de sfeer van drassige landjes, spiegelend water en Hollandse luchten.
Ik werk met olieverf op doek, soms op paneel. De kracht van mijn werk ligt in het vinden van eenvoudige oplossingen, gecombineerd met een losse schildertoets. Vaak werk ik in lagen en speelt de transparantie een belangrijke rol, maar ik werk ook nat in nat, zoekend naar direct resultaat.
20ste eeuwse meesters Bronzen
Studio 26 exposeert/verkoopt ook werken van enkele van de meest bekende 20ste eeuwse Nederlandse beeldhouwers. In de huidige expositie vindt u werken van Nic Jonk, Fred Carasso, Pieter de Monchy en Theresia van der Pant. Vanaf juli zullen daar een aantal werken van naam aan worden toegevoegd.
Sandra Simones Sieraden
Sandra Simonis is beeldhouwster en houdt zich de laatste jaren eveneens bezig met het vervaardigen van sieraden. Ze kiest daarvoor prachtige materialen als edelstenen, parels en koralen die zij vaak op haar reizen inkoopt in landen als Thailand en Vietnam. Dat maakt haar reizen tot een zoektocht naar unieke stenen en wilde parels.
Sandra maakt eveneens sieraden op opdracht.
​
Kiek en Frits Bangert Beelden in brons en hout
Ik heb een kunsthistorische achtergrond en ben opgegroeid in een artistieke familie.
Ik begon met beeldhouwen op mijn 24ste en volgde lessen techniek privélessen bij verschillende kunstenaars. Eén van mijn voorbeelden was mijn vader Frits Bangert, eveneens beeldend kunstenaar, waarvan een aantal werken in de expositie zijn opgenomen (o.a. de grote houten beelden) Hij is een hakker, ik ben meer een modelleur en bouw mijn beelden op in klei of boetseerwas om er daarna mallen van te maken en ze in brons te gieten.
Ik werkte 10 jaar in een bronsgieterij om mij de technieken die komen kijken bij het ‘cire perdue’ gieten eigen te maken. Ik vind het belangrijk dat mijn beelden en vormen kracht, vrijheid en openheid uitstralen, wat het thema ook is. Ik houd net zoveel van het maken van miniaturen als het opzetten van grote werken, die vaak geabstraheerd zijn of abstract. De bronzen van mijn vader en mijzelf hebben een oplage van max. 9 exemplaren.
​