top of page

FRITS BANGERT   (Haarlem, 1939)

 

Frits Bangert is autodidact. Aanvankelijk ontwikkelt hij zich als semi abstracte schilder. Op middelbare leeftijd ontdekt Frits de beeldhouwkunst en ontplooit hij zijn drie dimensionale werk tot een eigen en herkenbare beeldtaal.
Nadat een bevriende boswachter hem de stammen aanbiedt van omgehakte bomen uit de bossen rond Haarlem, worden zijn sculpturen steeds groter en vinden het formaat waarin hij zich het liefst uitdrukt.

Frits werkt in de hardste soorten steen, in hout en na 2000 voornamelijk in brons. Hij voelt zich aangetrokken tot krachtige, eenvoudige vormen. Zijn werk heeft dikwijls dezelfde puurheid en ongekunsteldheid als de kunst van natuurvolkeren: de Afrikaanse kunst, prehistorische kunst, Inuit en bijvoorbeeld Keltische kunst, waardoor hij zich graag laat inspireren.
Veel van zijn beelden geeft hij accenten door ze te beschilderen met primaire kleuren, welke ook in zijn twee dimensionale werk de boventoon voeren. Geïnspireerd door Brancusi laat hij van zijn meer organisch gevormde werken in hout en steen vanaf ca 2000 mallen maken en laat ze gieten in brons, wat hij daarna polijst.

In 2005 maakt zijn dochter Kiek Bangert een documentaire over zijn werk.

Jarenlang exposeert Frits Bangert in zijn eigen idyllische huis en tuin aan het Alkmaardermeer, welke onder de naam galerie & beeldentuin Akermare onder leiding van zijn vrouw Emmy als centrum dienen van kunst, muziek en poëzie, met als bloeiperiode de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw.

Exposities:
1985-2005: doorlopende expositie in galerie & beeldentuin Akermare, Akersloot
Jaren 1990: Het Gemaal (Akersloot); Hervormde Kerk (Akersloot, Uitgeest); Diaconessehuis (Heemstede); Homes & Gardenfairs, Buitenplaats Beeckestijn (Velsen Zuid)
2000-2010: samenwerking met en exposities in de Hervormde Kerk van Uitgeest
2005-2012: Kunsttiendaagse (Bergen)
2012: solo expositie museum museum Kranenburgh (Bergen)
2013: Raadhuis voor de Kunst (Velsen-Zuid)
2017-2021: galerie & atelier Studio 26 (Den Haag)

00_frits00_portrait.jpg

Stapeling, polished bronze

00_frits03_big_loop.jpg

Big Loop, bronze (2004 en 2005)

Ring sculpture, polished bronze

bottom of page