top of page
artseadistrict

Art Sea District

Kunst op de Scheveningse boulevard en Keizerstraat

 

Den Haag heeft een unieke positie als Nederlandse stad gelegen aan zee. De Scheveningse boulevard en de hierop uitkomende oude winkelstraat de Keizerstraat hebben door hun prachtige locatie de potentie om een uithangbord te zijn voor Den Haag. Toch heeft de Keizerstraat het moeilijk en is er veel leegstand. Dit kan en moet beter !

asd_keizerstraat_met_logo.jpg

Art Sea District is het concept voor een kunstroute dat als doel heeft om de drie delen van Scheveningen – Kurhausgebied, Scheveningen dorp/Keizerstraat en Haven- te verbinden door middel van een loper van kunst.

Deze zal bezoekers het Kurhaus en Museum Beelden aan Zee via de boulevard naar de Keizerstraat leiden.

Het uitgangspunt is: een route met toegankelijke, liefst interactieve kunstwerken, die mensen vrolijk maken en  vertellen over belangrijke thema's die het heden en verleden van Scheveningen en Den Haag kenmerken.


Thema’s als: de visserij (het beeld van de Vissersvrouw vertegenwoordigt ook dit thema), badcultuur, surfcultuur (beeld Fietsende Surfer), het wereldberoemde Panorama Mesdag geschilderd op Seinpostduin, Kust Gezond (Scheveningen en de strijd tegen vervuiling van zee en strand), de Gedenknaald in een nieuwe, meer toegankelijke setting (het begin van ons Koningshuis omdat prins Willem I hier aan land kwam)…

In 2019 werd vanuit Galerie & atelier Studio 26, Keizerstraat 26, Stichting Art Sea District opgericht. Vanuit de betrokkenheid bij de Keizerstraat ontwikkelde Kiek Bangert dit initiatief om de boulevard en de Keizerstraat voor een groter publiek op de kaart te zetten. Dit door middel van een drieluik, waarin beeldende kunst de as is en samen met de steeds groeiende surfcultuur en de Scheveningse volkscultuur een uniek samenspel vormt. 

KX0Ds0tITN2kHgDcrbTSNQ_thumb_3d8c.jpg

Inmiddels is het eerste kunstwerk van de route, het bronzen beeld van de Fietsende Surfer gemaakt door Kiek Bangert, gerealiseerd via crowdfunding. Het zal binnenkort z’n definitieve plek krijgen op het plein naast de Oude Kerk. Het tweede kunstwerk: de Scheveningse Vissersvrouw van Masha de Roo, zal deze zomer als mural verschijnen in de Keizerstraat. De realisering van een derde werk voor de route is reeds in gang gezet.

Namens de Stichting Art Sea District is Kiek Bangert in gesprek met de gemeente Den Haag en enkele potentiële sponsoren over de realisering van de volgende kunstwerken die de route zullen verrijken!

bottom of page