top of page

Bekijk het crowdfundingsproject "Fietsende Surfer in brons" op Voordekunst !

https://www.voordekunst.nl/projecten/14049-sculptuur-fietsende-surfer-in-brons-1

Ik heb het plan opgevat om een sculptuur in te brons maken van een typisch Schevenings tafereel: een levensgrote surfer op de fiets met blote voeten en een surfboard onder de arm, op weg naar de zee.

De oude winkelstraat waaraan Studio 26 ligt, de Keizerstraat, staat te springen om een positieve impuls. Na grote tegenslagen als de lange sluiting van de winkels tijdens covid, twee recente overstromingen na een heftige regenbui en een grote brand die op oudejaarsnacht 2019, zou ik dit gekke, interactieve beeld willen maken als aandachtstrekker en vrolijke noot. 

Voorbijgangers kunnen op de bagagedrager voorop de fiets gaan zitten en een selfie maken met de Keizerstraat als achtergrond.

Hoe leuk zou dit zijn!

 

Ik wil het beeld opbouwen in mijn atelier/galerie Studio 26 op Keizerstraat 26, waarbij iedereen het ontstaansproces kan volgen via de etalageramen of tijdens openingsuren van dichtbij kan bekijken.

 

Help mee om het beeld te realiseren en doneer nu op :

Stichting Art Sea District

Bankrekeningnummer: NL66ABNA0870.6492.56

Onder vermelding           : donatie beeld Fietsende Surfer

Tot ziens in de Keizerstraat!

Kiek Bangert

KX0Ds0tITN2kHgDcrbTSNQ_thumb_3d8c.jpg

Foto: beeld "Fietsende surfer", Schets in was, Kiek Bangert

Stichting Art Sea District

 

Vanuit Studio 26 heb ik de afgelopen jaren gewerkt aan een plan voor het realiseren

van beeldende kunst voor de openbare ruimte van oud Scheveningen.

Dit om de Keizerstraat en omgeving een nieuwe impuls te geven en meer

kunstminnend publiek, dat toch ook in grote getale het museum Beelden aan Zee bezoekt,

naar de Keizerstraat te trekken.

Beginnend bij één beeld zal de stichting ASD (Art Sea District) stukje bij beetje bouwen aan een beeldenroute die start bij het Kurhaus en bezoekers leidt langs de reeds aanwezige beeldengroep van Tom Otterness bij museum Beelden aan Zee en het iconische bronzen beeld van de Scheveningse vissersvrouw, richting de Keizerstraat.

Het uitgangspunt is om te kiezen voor toegankelijke beelden die een interactie aangaan met het publiek. Beelden waar je op kunt zitten en waar kinderen doorheen kunnen klimmen. Beelden met open ruimtes die een mooie doorkijk geven op de zee.

PHOTO-2022-11-03-08-01-32.jpg

Nieuwe mijlpaal!
Gisteren, 2 nov. 2022, heb ik het beeld in was van de Fietsende Surfer naar bronsgieter Hans Steylaert in Waardenburg gebracht. In drie losse delen (fiets, figuur surfer en surfplank) verdeeld over mijn auto en die van vriendin Francien. Hier nog even een middagje de laatste details bijgewerkt. En nu....is het uit mijn handen!! En in de betrouwbare handen van gieter Hans S :)

Op de achtergrond zie je rechts de uitstookoven, waar in 3 dagen de was uit het 'ingegreffelde' (greffel mal) model wordt gestookt. In de dan keiharde mal wordt vervolgens het vloeibaar opgestookte brons gegoten.

In de komende maand wordt het beeld gegoten en zal ik via de site van Voordekunst en op instagram pagina Crowdfundingfietsendesurfer verslag doen van het gietproces ! 

Foto's onder:   Reeds aanwezige beelden op de Scheveningse boulevard en voorbeelden van monumentale beelden op boulevards in andere kuststeden (o.a. Nice/Frankrijk ; Sydney/Australië ; Oostende/België ; Puerto Vallarta/Mexico)

Expositie "Klankkleuren van Passie", Grote Kerk, Naarden, 2013​

Interpretaties in woord en beeld van de Matthäus Passion

 

Mijn passie is de Matthäus Passion van Bach! Al vele jaren...

In de zomer van 2013 kreeg ik de kans een lang gekoesterde droom te realiseren. Ik organiseerde een expositie van kunst die is geïnspireerd op de Matthäus Passion: dé kerk waar de passie muziek van Bach jaarlijks op meesterlijke wijze wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging.

Ik nodigde drie kunstenaars uit om amen met mij deze muziek te ‘verbeelden’. Er vanuit gaande dat muziek ook een klankkleur heeft, die- zoals de vroege modernist en schilder Wassily Kandinsky in 1910 reeds schrijft- zich laat vertalen naar vorm, lijn en kleur.

 

Mijn bijdrage bestond uit drie delen.

Allereerst een serie foto’s die ik in 2010 heb gemaakt op de Kruisweg in het oude Jeruzalem. De foto’s tonen details van de muren en deuren langs de weg waar het passie-verhaal dat wordt bezongen in de Matthäus Passion eens plaats vond.

Vanaf 1996 schreef ik een aantal gedichten op verschillende aria’s van de Matthäus Passion. Ook deze werden opgenomen in de expositie.

Verder exposeerde ik  een serie 'klankdoeken', waarin ik de muziek van Bach op een abstracte manier heb vormgegeven. 

Tijdens de expositie schilderde ik een zesluik van abstracte doeken die symbool staan voor de verschillende staties van de kruisweg

(zie foto links)

bottom of page