Kiek Bangert | Studio 26 |


In galerie Studio 26 te Scheveningen vindt momenteel een bijzondere tentoonstelling plaats.
Kunstenaar Masha de Roo, een multidisciplinaire kunstenaar die haar creatieve carrière in de haven van Rotterdam begon aan de Willem de Kooning Academie en al geruime tijd in Scheveningen woont, presenteert een adembenemende serie schilderijen.
Haar werken bieden een moderne interpretatie van de vissersvrouw en haar diepe verbondenheid met de zee. Elk kunstwerk belicht een ander aspect van deze symbolische figuur en vormt zo een betekenisvol drieluik.
Het eerste schilderij, ‘Vrouw met Vis', toont de vissersvrouw als een krachtige hoedster van haar omgeving. Haar zorgzaamheid voor de natuur en de harmonieuze band met de zee staan hierbij centraal.
Het tweede schilderij, 'Vrouw met Anker’, portretteert haar als een sterke vrouw die haar diepe verbondenheid met de aarde symboliseert.
Het derde schilderij,‘De Nettenboeter’, belicht de vaardigheden, geduld en rol van de vissersvrouw in het behoudvan tradities en ambachten. Het bijna meditatieve repareren van visnetten, het geduld, eenambacht dat door de generaties heen is doorgegeven en deel uitmaakt van de rijkemaritieme geschiedenis.In deze tentoonstelling worden drie intrigerende portretten van vrouwen van de zee onthuld,die lijken te bestaan op het snijvlak van twee werelden: het rijk van de zee en het rijk van hetland. Masha de Roo heeft zich laten inspireren door de eindeloze chaos en diepe symboliekvan de zee en weeft met haar creaties een complexe compositie van kleuren en vormen alseen indrukwekkende ode aan de zee, haar bewoners en de mensen wier levens afhankelijkzijn van haar grillen. Haar kunstwerk draagt de pijn van verdwijnende vissersdorpjes, die tenprooi vallen aan vastgoedontwikkeling en industriële kapitalisatie. Het verlies van dezedorpen betekent niet alleen het verdwijnen van tradities en folklore, maar ook het verlies vaneen diepgewortelde spirituele band met de zee. De drie vrouwen in de portretten van Mashade Roo zijn de overlevenden van een vergeten tijdperk, waarin de zee werd vereerd engerespecteerd. Hun blik lijkt beschuldigend op de kijker gericht, terwijl ze tegelijkertijd eenbrug slaan tussen het oude en het nieuwe, wat een fascinerende juxtapositie creëert. Zenodigen ons uit om dichterbij te komen en een glimp op te vangen van de bitterzoetedroefheid die schuilt in onze moderne toekomst, waarin de intrinsieke schoonheid van denatuur niet langer wordt erkend en mythen en magie lijken te zijn verdwenen.De tentoonstelling in Studio 26 biedt niet alleen een indrukwekkende reeks schilderijen,maar ook prachtige beeldhouwwerken die de krachtige en sterke vrouw centraal stellen, metbijzondere aandacht voor haar verbondenheid met de zee. Kiek Bangert, de getalenteerdegalerist, staat bekend om haar eigen creaties en beeldhouwwerken, waaronder heticonische beeld van de fietsende surfer. Daarnaast zet zij zich in voorsociaal-maatschappelijke doelen, zoals het prepareren van camouflagenetten voorOekraïne.De combinatie van Masha's betoverde schilderijen en Kiek’s inspirerende beelden zorgt vooreen harmonieuze en meeslepende ervaring. De kunstwerken vullen elkaar prachtig aan.
Bekijk het crowdfundingsproject "Fietsende Surfer in brons" op Voordekunst !
https://www.voordekunst.nl/projecten/14049-sculptuur-fietsende-surfer-in-brons-1
Ik heb het plan opgevat om een sculptuur in te brons maken van een typisch Schevenings tafereel: een levensgrote surfer op de fiets met blote voeten en een surfboard onder de arm, op weg naar de zee.
De oude winkelstraat waaraan Studio 26 ligt, de Keizerstraat, staat te springen om een positieve impuls. Na grote tegenslagen als de lange sluiting van de winkels tijdens covid, twee recente overstromingen na een heftige regenbui en een grote brand die op oudejaarsnacht 2019, zou ik dit gekke, interactieve beeld willen maken als aandachtstrekker en vrolijke noot.
Voorbijgangers kunnen op de bagagedrager voorop de fiets gaan zitten en een selfie maken met de Keizerstraat als achtergrond.
Hoe leuk zou dit zijn!
Ik wil het beeld opbouwen in mijn atelier/galerie Studio 26 op Keizerstraat 26, waarbij iedereen het ontstaansproces kan volgen via de etalageramen of tijdens openingsuren van dichtbij kan bekijken.
Help mee om het beeld te realiseren en doneer nu op :
Stichting Art Sea District
Bankrekeningnummer: NL66ABNA0870.6492.56
Onder vermelding : donatie beeld Fietsende Surfer
Tot ziens in de Keizerstraat!
Kiek Bangert

Foto: beeld "Fietsende surfer", Schets in was, Kiek Bangert
Stichting Art Sea District
Vanuit Studio 26 heb ik de afgelopen jaren gewerkt aan een plan voor het realiseren
van beeldende kunst voor de openbare ruimte van oud Scheveningen.
Dit om de Keizerstraat en omgeving een nieuwe impuls te geven en meer
kunstminnend publiek, dat toch ook in grote getale het museum Beelden aan Zee bezoekt,
naar de Keizerstraat te trekken.
Beginnend bij één beeld zal de stichting ASD (Art Sea District) stukje bij beetje bouwen aan een beeldenroute die start bij het Kurhaus en bezoekers leidt langs de reeds aanwezige beeldengroep van Tom Otterness bij museum Beelden aan Zee en het iconische bronzen beeld van de Scheveningse vissersvrouw, richting de Keizerstraat.
Het uitgangspunt is om te kiezen voor toegankelijke beelden die een interactie aangaan met het publiek. Beelden waar je op kunt zitten en waar kinderen doorheen kunnen klimmen. Beelden met open ruimtes die een mooie doorkijk geven op de zee.

Nieuwe mijlpaal!
Gisteren, 2 nov. 2022, heb ik het beeld in was van de Fietsende Surfer naar bronsgieter Hans Steylaert in Waardenburg gebracht. In drie losse delen (fiets, figuur surfer en surfplank) verdeeld over mijn auto en die van vriendin Francien. Hier nog even een middagje de laatste details bijgewerkt. En nu....is het uit mijn handen!! En in de betrouwbare handen van gieter Hans S :)
Op de achtergrond zie je rechts de uitstookoven, waar in 3 dagen de was uit het 'ingegreffelde' (greffel mal) model wordt gestookt. In de dan keiharde mal wordt vervolgens het vloeibaar opgestookte brons gegoten.
In de komende maand wordt het beeld gegoten en zal ik via de site van Voordekunst en op instagram pagina Crowdfundingfietsendesurfer verslag doen van het gietproces !
Foto's onder: Reeds aanwezige beelden op de Scheveningse boulevard en voorbeelden van monumentale beelden op boulevards in andere kuststeden (o.a. Nice/Frankrijk ; Sydney/Australië ; Oostende/België ; Puerto Vallarta/Mexico)








Expositie "Klankkleuren van Passie", Grote Kerk, Naarden, 2013
Interpretaties in woord en beeld van de Matthäus Passion
Mijn passie is de Matthäus Passion van Bach! Al vele jaren...
In de zomer van 2013 kreeg ik de kans een lang gekoesterde droom te realiseren. Ik organiseerde een expositie van kunst die is geïnspireerd op de Matthäus Passion: dé kerk waar de passie muziek van Bach jaarlijks op meesterlijke wijze wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging.
Ik nodigde drie kunstenaars uit om amen met mij deze muziek te ‘verbeelden’. Er vanuit gaande dat muziek ook een klankkleur heeft, die- zoals de vroege modernist en schilder Wassily Kandinsky in 1910 reeds schrijft- zich laat vertalen naar vorm, lijn en kleur.
Mijn bijdrage bestond uit drie delen.
Allereerst een serie foto’s die ik in 2010 heb gemaakt op de Kruisweg in het oude Jeruzalem. De foto’s tonen details van de muren en deuren langs de weg waar het passie-verhaal dat wordt bezongen in de Matthäus Passion eens plaats vond.
Vanaf 1996 schreef ik een aantal gedichten op verschillende aria’s van de Matthäus Passion. Ook deze werden opgenomen in de expositie.
Verder exposeerde ik een serie 'klankdoeken', waarin ik de muziek van Bach op een abstracte manier heb vormgegeven.
Tijdens de expositie schilderde ik een zesluik van abstracte doeken die symbool staan voor de verschillende staties van de kruisweg
(zie foto links)