Stichting Art Sea District: beeldenroute op Scheveningse boulevard en Keizerstraat

 

Graag deel ik met u het initiatief dat Studio 26 afgelopen jaar heeft ontwikkeld voor het realiseren van een beeldenroute die onze mooie badplaats middels kunst op de kaart zet voor een internationaal publiek.

Deze beeldenroute zou van start gaan bij het Kurhaus en bezoekers leiden langs de reeds aanwezige beeldengroep van Tom Otterness bij museum Beelden aan Zee, over de boulevard langs het iconische bronzen beeld van de Scheveningse vissersvrouw, waar de route linksaf buigt naar de oude Scheveningse winkelstraat, de Keizerstraat, en hier vervolgd wordt met een serie kleinere sculpturen.

 

'Beelden aan Zee' : we hebben al een prachtig museum met deze naam dat jaarlijks zo’n 75.000 bezoekers trekt.

Een ideaal thema om de kust van Scheveningen zijn oude allure terug te geven en een promenade te creëren met een internationale uitstraling, naar het voorbeeld van kuststeden als Nice en Oostende !

Het uitgangspunt is om te kiezen voor toegankelijke beelden die een interactie aangaan met het publiek. Beelden waar je op kunt zitten en waar kinderen doorheen kunnen klimmen. Beelden met open ruimtes die een mooie doorkijk geven op de zee.

Links:

Sabine Géraudie,‘La Chaise bleue’, Nice, Promenade des Anglais, 2014

Rechts:

‘Seascape’ op de kop van de Keizerstraat, foto-schets, Kiek Bangert, 2018

Realisering en financiering

Studio 26 werkt sinds 2018 aan het creëren van een breed draagvlak om de beeldenroute te kunnen realiseren en legt kreeg ondersteuning en advies van de gemeente en allerlei Haagse instanties. In september 2019 werd de stichting Art Sea District opgericht met in als erelid van het stichtingsbestuur niemand minder dan cabaretier Paul van Vliet.

Een comité van aanbeveling is opgericht en een curator zal zorg dragen voor de kwaliteit van de te plaatsen werken.

 

De stichting zet zich in om sponsors te vinden om zoveel mogelijk beelden te kunnen realiseren. Van particulieren en bedrijven die een beeld geheel of gedeeltelijk willen adopteren wordt de naam vermeld op een koperen plaatje aan de voet van het beeld.

Voor het eerste beeld is reeds een sponsor gevonden!

Steunt u het inititatief Art Sea District? Laat uw stem horen!

Mail uw naam naar kiekbangert@gmail.com onder vermelding van: 'Stem voor Art Sea District' en vermeld uw naam.

Bij voorbaat dank!

Voor meer informatie, mail: kiekbangert@gmail.com

Foto's onder:   Reeds aanwezige beelden op de Scheveningse boulevard en voorbeelden van monumentale beelden op boulevards in andere kuststeden (o.a. Nice/Frankrijk ; Sydney/Australië ; Oostende/België ; Puerto Vallarta/Mexico)

 

Schermafbeelding 2018-04-05 om 14.57.39_
Keizerstraat aanzicht.jpg

Scheveningse courant, febr. 2018

Lezing en boek presentatie in galerie Studio 26 aan de Keizerstraat

 

Op zondag 11 februari vindt in de onlangs geopende galerie Studio 26 aan de Keizerstraat te Scheveningen een lezing/boek presentatie plaats van de jonge kunstenares Vibeke Mascini. De in 1989 op de Wassenaarse straat geboren kunstenares Vibeke zal vertellen over haar onlangs gepubliceerde boek Cloud Inverse: een reis die begon in het Teylersmuseum in Haarlem, waar zij het topje van de Mont Blanc aantrof. Dit magische stukje steen werd in 1787 meegenomen door Horace-Bénédict de Saussure, toen hij als eerste de top van de Mont Blanc bereikte. Mascini kopieerde deze stenen top in speksteen en trainde maandenlang om de kopie terug te brengen naar de top van de Mont Blanc.

In de NRC van 19 dec 2017 kreeg het boek een goede recensie (zoek op google: Vibeke Mascini NRC)

Gesigneerde genummerde exemplaren van de kunstenaarsuitgave zijn te koop na afloop van de lezing.

Portret Dalai Lama ingewijd


Enkele jaren geleden begon ik aan een portret van Tenzin Gyatso, de veertiende Dalai Lama. In 2011 werd het portret gegoten in brons en kwam met bramen of bronzen gietranden uit de greffelmal. Het leken wel grenzen die dwars over het hoofd van de Dalai Lama liepen. En ondanks die verstorende begrenzingen bleef de uitdrukking van het portret die van innerlijke rust. Ik heb het zo gelaten.

Expositie "Klankkleuren van Passie", Grote Kerk, Naarden, 2013​

Interpretaties in woord en beeld van de Matthäus Passion

 

Mijn passie is de Matthäus Passion van Bach! Al vele jaren...

In de zomer van 2013 kreeg ik de kans een lang gekoesterde droom te realiseren. Ik organiseerde een expositie van kunst die is geïnspireerd op de Matthäus Passion: dé kerk waar de passie muziek van Bach jaarlijks op meesterlijke wijze wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging.

Ik nodigde drie kunstenaars uit om amen met mij deze muziek te ‘verbeelden’. Er vanuit gaande dat muziek ook een klankkleur heeft, die- zoals de vroege modernist en schilder Wassily Kandinsky in 1910 reeds schrijft- zich laat vertalen naar vorm, lijn en kleur.

 

Mijn bijdrage bestond uit drie delen.

Allereerst een serie foto’s die ik in 2010 heb gemaakt op de Kruisweg in het oude Jeruzalem. De foto’s tonen details van de muren en deuren langs de weg waar het passie-verhaal dat wordt bezongen in de Matthäus Passion eens plaats vond.

Vanaf 1996 schreef ik een aantal gedichten op verschillende aria’s van de Matthäus Passion. Ook deze werden opgenomen in de expositie.

Verder exposeerde ik  een serie 'klankdoeken', waarin ik de muziek van Bach op een abstracte manier heb vormgegeven. 

Tijdens de expositie schilderde ik een zesluik van abstracte doeken die symbool staan voor de verschillende staties van de kruisweg

(zie foto links)